Learner’s Licence Model Test Questions Part 2

1.
When following a vehicle with four or more wheels, a motorcycles must be:-


a.
in the center and directly behind the vehicle ahead.


b.
Stay slightly to the right or left of the vehicle.


c.
Neither as in (a) or (b) above.

2.
While riding a motorcycle, all hand signals must be given by:-


a.
The right hand only.


b.
The left hand only.


c.
With either of the hands as convenient.

3.
When an officer in full uniform demands your driving licence, you:-


a.
May not produce it unless the officer issues notices in writing.

b.
May not produce it, however details thereof may be informed.

c.
Must produce it at once.
4.
To drive a vehicle with expired insurance, one:-


a.
Shall drive cautiously to avoid any accident and subsequent loss to the third party.

b.
Shall not drive in any case.

c.
May drive if insurance policy covering the driver’s personal insurance is valid.
5.
Parking of vehicles should be such:-


a.
That it does not cause danger or obstruction or inconvenience to the other users of the road.

b.
That they are always parallel to the kerb.

c.
That they are always at right angles to the kerb.
6.
Any person affected by a motor vehicle accident can apply for a compensation claim to:-


a.
The R.T.O. officer.


b.
The Accident claims tribunal.


c.
The Banker of the driver of such vehicle.

7.
A person convicted of driving a motor vehicle under influence of drugs faces:-


a.
Imprisonment up to six months, fine up to Rs.2,000 or both.


b.
A strict warning from the authorities.


c.
Cancellation of driving license.

8.
Before leaving a vehicle parked, you should:-


a.
Turn the ignition key off.


b.
Stop the engine, lock the ignition, remove the key, and set the hand brake.


c.
Look the car.

9.
On expiry of a licence, a person may drive without renewal of motor driving licence for :-


a.
ten days. 


b.
twenty days. 


c.
thirty days.

10.
A motor driving licence issued in a state:-


a.
Is valid throughout India.


b.
Is valid throughout the world.


c.
Is valid only in the Sate of issue.

11.
Any person may hold:-


a.
Maximum 3 licence at a time, one for each class.


b.
Only one licence.


c.
Any number of licences. However, each licence must authorize only one class of motor vehicle for driving.

12.
Lending of a motor vehicle to person who is not holding a valid licence is:-


a.
Not an offence, since the borrower is solely responsible.


b.
A serious offence.


c.
An offence only when the vehicle is involved in an accident.

13.
A person driving a vehicle must always carry with him:-


a.
His driving licence and insurance certificate.


b.
His driving licence and tax card.


c.
His driving licence, tax card, insurance certificate, registration certificate and emission certificate (and in the case of a transport vehicle, the permit and fitness certificate also).

14.
Extra head lights, other than standard lights fitted on the vehicles:-


a.
Need no permission from the authorities if the lights help to illuminate the road and reduce accident.


b.
Are as per the law only if the lights are fitted at the bottom part of the vehicle.


c.
Are not as per the law, unless authorized specifically by the authorities.

15.
Driving a vehicle having pollution values above the limit specified by law:-


a.
Is permitted only in emergency.


b.
Is an offence under the law.


c.
Is liable for a strict warning from authorities.

16.
Attachment of anything to the glasses of a motor vehicle, which makes the glasses shining from outside:-


a.
Is recommended as it provides privacy.


b.
Is a better alternative to the tinted glasses which keeps the interior of the vehicle cool.


c.
Is not recommended as it is against the law.

17.
Abrupt braking shall not be resorted to :-


a.
Unless it is absolutely necessary.


b.
On down-hill


c.
On main-roads.

18.
Having something attached to or hanging from the rear view mirror is:-


a.
Against the regulations.


b.
Permitted, depending upon how big it is.


c.
Permitted if the object does not obstruct the view of the driver.

19.
In traffic moving two lanes in each direction, the car directly ahead of you is waiting to make a right turn. You may:-


a.
Pass the vehicle from right side.


b.
Pass the vehicle from left side.


c.
Do not pass the vehicle till the vehicle makes the right turn.

20.
When passing a procession, body of troops, or men at work, we should:-


a.
Proceed at regular speed.


b.
Stop.


c.
Proceed at not more than 25 km/hour and carefully.



Answers 
1. (b)
5. (a)
9. (c)
13. (c)
17. (a)
2. (a)
6. (b)
10. (a)
14. (c)
18. (a)
3. (c)
7. (a)
11. (b)
15. (b)
19. (b)
4. (b)
8. (b)
12. (b)
16. (c)
20. (c)
Share this article :

No comments:

Post a Comment

Search This Blog

Popular Posts

 
Our Partners : Keshav Cars | Copyright © 2008-2015. Automobile Planet - All Rights Reserved
Disclaimer
Powered by Blogger
badge